Wandelen & Fietsen

De Mankemerrie ligt op het kruispunt van twee routes, de LF52 en LF53 routes en bij de GR 128 (Vlaanderenroute –West) .

De langeafstandsfietssroute LF 52 of “Guldensporenroute” heeft als vertrekpunt de haven in Zeebrugge en loopt dan in grote trekken door de Uitkerkse en Meetkerkse Zeepolders. Na het dwarsen van het kanaal Brugge – Oostende te Nieuwege verlaat de route het poldergebied en dwarst ze het bosrijk en met kastelen bezaaide gebied ten westen en ten zuiden van Brugge.

Het landbouwgebied tussen Zedelgem en Tielt wordt gekenmerkt door vele restanten van bosgebieden. In Tielt doorkruist men het gezellige centrum. De Poelberg voorbij de stad is de enige meldenswaardige hindernis op de ganse route.

De geel-blauwe streepjes vervolgen hun weg door een rustig landbouwgebied, steken voorbij Oostrozebeke het kanaal Roeselare – Leie over en vervolgen hun weg verder langs de Leie. Alhoewel hier een streek met heel wat industrie moet doorkruist worden valt de doortocht langs de boorden van de Leie erg mee. Kortrijk is de volgende stad waar de route door het centrum komt. Afwisselend worden de oevers van de Leie gevolgd om Menen, Wervik en tenslotte Armentières – een Franse stad met veel Vlaamse relicten – te bereiken.

Rond Tielt heeft de route een gemeenschappelijk traject met de LF 53 “Artevelderoute”, om in Tielt centrum zelf de LF 39 “Flandriensroute” te kruisen Tot slot is er van Kortrijk tot Menen een gemeenschappelijk traject met de “Vlaanderen Fietsroute”.

LF 53 ( Artevelderoute ) loopt van Gent / Latem / Deinze / Tielt / Torhout / Diksmuide / Veurne / De Panne ( 134 km)

Aan de Loesbergbrug in Gent begint de LF 53 “Artevelderoute” haar tocht naar De Panne. Ze takt hier af van de LF 30 “Schelde-Deltaroute” en de “Vlaanderen Fietsroute “. De LF 53 loopt dwars door het historische centrum van Gent. Op weg naar Deinze fiets je door de kunstenaarsdorpjes van de Latemse streek. Samen met het kasteel van Ooidonk en de Leie laten zij een onvergetelijke indruk na. Vervolgens doorkruist de route de West-Vlaamse Houtlandstadjes Tielt en Torhout. Ze loopt verder door de heuvels van de Handzamevallei en kiest haar weg door de polderstadjes Diksmuide en Veurne. Vooraleer de zee te bereiken wordt nog een flinke strook duingebied gedwarst.

Op 3 km van ons gastenverblijf komt de LF 39 ( Flandrienroute) voorbij. LF 39 loopt van Breskens ( Nl) over Watervliet / Eeklo / Tielt / Ieper / Heuvelland naar Watten ( Fr) en Boulogne ( Fr) ( 203 km)

 

Maar ook de GR wandelroute 128 ( de zogenaamde Vlaanderenroute) heeft een knooppunt op 200m van de Mankemerrie***.

De GR128 loopt dwars door België , van Kemmel ( aan de Franse grens) over Zonnebeke / rumbeke / Tielt ( Poelberg) / Deinze / Astene / Latem / Afsnee / Gent / Destelbergen / Laarne en verder over Moorsel / Leuven / Tongeren naar Voeren en Aken. De route is 468km lang . De route start eigenlijk in Wissant ( Frankrijk), en loopt ook een heel stuk door Frans-Vlaanderen .

www.routeyou.com
www.fietsroute.org
www.vlaanderen-fietsland.be/routeplanner/locaties/tielt

Hier een mooi verslag van 2 bloggers die De Mankemerrie hebben bezocht: https://walkandsee2.blogspot.com/2019/06/gr-128-vlaanderenroute-wandelen-van_22.html