Tielt in de grote oorlog

In de Eerste Wereldoorlog kreeg Tielt ongewild een belangrijke rol toebedeeld. Tielt fungeerde namelijk als hoofdkwartier van het Vierde Duitse Leger. Vanuit de stad bestuurde de Duitse bezetter het gebied ten westen van de Schelde, en dit zowel burgerlijk als militair. Kortom, leven in een bezette stad was heel moeilijk voor de gewone Tieltenaar.

In het koetshuis van Huis Mulle de Terschueren (Ieperstraat 42) werd een gloednieuwe belevingsruimte ‘Tielt in de Eerste Wereldoorlog’ ingericht die het contrast tussen de gewone Tieltenaar en de Duitse elite in de kijker plaatst, alsook een interactieve blik biedt op het dagelijkse leven van Tielt in de Eerste Wereldoorlog.

Begeleide stadswandeling ‘Tielt in WO I’

Begin april 1915 zat WOI helemaal vast. De Duitsers hadden een doorbraak nodig en kregen daarvoor hulp van de bloeiende Duitse chemische industrie. Die ontwikkelde een chloorgas dat vanuit de loopgraven een verstikkende groene wolk naar de vijand kon sturen. Het hoogste Duitse opperbevel kon hertog Von Württemberg, die als hoofd van het Vierde Leger in Tielt verbleef, overtuigen om het gas in te zetten. De strategische besprekingen daarover vonden plaats in de Nieuwstraat 7.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dit huis door de bezetter herbestemd tot ‘kaartenkabinet’, waar de leiding van het Vierde Duitse Leger haar strategie bepaalde. De stadswandeling brengt je langs een aantal typerende pleisterplaatsen van het Vierde Duitse Leger in het stadscentrum.

Tarief: 60 euro voor begeleid bezoek aan de belevingsruimte, documentaire film en begeleide stadswandeling (2 uur).

Belevingsruimte ‘Tielt in WO I’ in Huis Mulle de Terschueren

De impact voor de bevolking en de historische gebeurtenissen met name de aanslag op keizer Wilhelm II op 1 november 1914 ( in Tielt ) en de eerste gasaanval van 22 april 1915, worden op een interactieve en multimediale manier getoond.

Grafische prints met veel fotomateriaal geven tekst en uitleg. Blikvanger is een maquette met audioverhalen die een reconstructie biedt van hoe Tielt er in 1914-1918 uitzag. Ook worden twee authentieke historische objecten tentoongesteld. De eettafel waaraan de Duitse keizer Wilhelm II dineerde, en een Duitse gipsmaquette die een gedeelte van het front omvat.

Filmvoorstelling ‘Thielt 1914-1918. Strategische hoogte voor hertogen en prinsen’ + geleid bezoek aan de belevingsruimte + begeleide historische wandeling langs memorabele plaatsen doorheen het stadscentrum (ca. 3 km).

Meer inlichtingen: Dienst Toerisme en Evenementen
Markt 13, 8700 Tielt
051 42 81 16

Meer info: tielt.be/product/45/belevingsruimte-tielt-in-wo-i